Radar není okupace ?

„Milé děti, nechoďte do lesa, je tam strašně zlý vlk a ten Vás sežere“ pravila učitelka v mateřské školce a pak tiše před spaním četla pohádku o Červené Karkulce, jak ji vlk sežral, když šla s bábovkou v košíčku do lesa za babičkou. Každé dítě se pak skutečně bálo jít do lesa až do doby, dokud trochu neodrostlo a nesetkala se prvně s vlkem v zoologické zahradě. Dnes jiný pán, v krásném bílém domě, nám zase vypráví, že jsou špatní lidé, teroristi, a ti nás chtějí dnes zabít, zničit, vyplenit, zlikvidovat a proto je nutno se před nimi bránit. Jeho věrní páže a lokajové mu přizvukují, světem se šíří panika, hrůza a obava. Jenže to již není pohádka, ale tvrdá realita z počátku 21.století. Máme věřit tomu co je dnes posouváno a je obava z terorismu dnes tak obrovská? Říká nám vláda skutečnou pravdu, či něco zamlčuje?

Radar, který má být umístěn v České republice jako součást amerického vojenského obranného protiraketového systému, je však spuštěn jako:

Americký národní raketový obranný systém 

Či-li ze strany Američanů to znamená ochrana jejich národa!!! Někdo jistě poznamená, že je to jen slovíčkaření, že je to ochrana všech států aliance a všech jejich spojenců. Jenže tento projekt, tento obranný systém, není projektem NATO, ale jde pouze o sólový projekt bezpečnosti Spojených států.

Proč tedy usilujeme o protiraketovou základnu USA na našem území, když v rámci NATO je spuštěn projekt, který má za cíl chránit všechny členské země aliance, tedy projekt, který i nám opravdu přinese nyní slibovanou bezpečnost?

V rámci tohoto projektu byl dostaven radar protivzdušné obrany v Nepolisích na Královohradecku. Druhý radar buduje NATO nedaleko slavkovského bojiště na Brněnsku. V současné době se dokončuje stavba druhého patra /viz obrázek u článku/ a bude dosazena obří kopule.

Jen malá vsuvka, když pan Topolánek prohlašoval, že výstavba radaru přinese pracovní příležitosti pro řadu firem, ať již v oblasti stavebnictví, montáží, instalací, zabezpečení apod.Tak jen pro osvětu, dle vyjádření starosty Nepolis Jiřího Šustra nepřinesla výstavba radaru žádné příležitosti, pouze pozitivem bylo to, že několik zaměstnanců obsluhy požádalo o výstavbu domku pro svoje bydlení.

I když pan Topolánek prohlásil, že již schází tři věty k podpisu smlouvy o výstavbě radaru v Brdech, tak si myslím, že těch nezodpovězených otázek je neustále dost. To ještě ovšem nevěděl, že Polská strana začne čelit odporu proti výstavbě raketové základny na svém území a pozastaví jednání s vládou USA. Došlo by k tomu, že pokud by radar byl postaven bez raketových základen, tak by se z něj stal velmi drahý bezcenný foťák. A nebo se můžeme dočkat toho, že radar bude v Brdech a raketová základna třeba na Sněžce? V rámci lokajské služby politice USA bych se u této vlády nedivil ničemu, však oni by nám to zas pod hrozbou strašáka vysvětlili.

Podívejme se však na současnou politickou situaci od konce Studené války. Geopolitická situace se pádem Berlínské zdi a v sounáležitosti s vývojem politiky v Rusku značně změnila. Nyní nemusí čelit hrozbě útoků ze strany Ruska napadením konvenčními a jadernými zbraněmi a tak jako hrozba, mimo přetrvávajících hrozeb ze strany Číny a KLDR, posloužil terorismus.

Nechci podceňovat hrozbu terorismu a jeho nebezpečí vůči západnímu světu, ale zatím je označováno jako největší nebezpečí od teroristické skupiny Al Kajda. Al Kajdá ovšem není centralizovanou organizací - je to Základna - a bin Ladin ji vždycky považoval za střechovou organizaci pro různé extremistické islámské skupiny. Po invazi do Afghánistánu se stala al Kajdá globálním hnutím, které nemá žádné centrum.

Pro přehled o všech teroristických skupinách doporučuji : http://www.military.cz/terorismus/

Nebezpečí je třeba spatřovat tehdy, dojde-li k spojení jednotlivých teroristických skupin a pokud jeho boj proti západu, tak jak je v současné době veden, přeroste ve Svatou válku Islámu. A v neposlední řadě pokud se do jeho rukou dostanou jaderné zbraně. Jenže tomuto vývoji lze dnes ještě účinně předcházet a to nejen od pochopení historie islámského hnutí,ale až po zamezení přístupu k surovinám potřebných k jejich výrobě. Jenže to by politika nesměla být nástrojem pro získání ekonomické nadvlády USA nad celým světem. Svoji výraznější úlohu by zde měla sehrát i OSN.

V souvislosti s umístěním radaru v Brdech jako štítu proti jaderným zbraním se musím ptát: 

- proč vláda USA téměř po 40 letech zrušila Úřad pro kontrolu zbrojení a odzbrojení ACDA (the Arms Control and Disarmament Agency) a proč americký senát odmítl ratifikovat smlouvu o zákazu jaderných testů (the Comprehensive Test Ban Treaty) a v neposlední řadě proč Americký president William Clinton usiloval o revizi Smlouvy o protibalistických raketách ABM (Anti-Ballistic Missile Treaty) z roku 1972 a 13. prosince 2001 americký president George Bush oznámil, že Spojené státy americké tuto smlouvu jednostranně vypověděly. Platnost smlouvy ABM skončila 13. června 2002? O nebezpečí terorismu se začalo výrazně hovořit až v souvislosti s útokem na Světová obchodní centrum po 11.září 2001

- Je radar skutečně bezpečný? Vláda na základě analýzy expertů a odborníků prohlásila, že je zcela bezpečný .Prototyp radaru GBR-P pro vlnové pásmo 3 cm byl uveden do provozu asi před deseti lety a je dislokován na břehu ostrova uprostřed Tichého oceánu. Byl podroben několika protiradarovým testům a po návštěvě naší delegace byla dána informace o průměru kopule, tzv, „radomu“ že činí 27 metrů. Tady veškerá technická dokumentace a informace končí. Navíc se v poslední době tvrdí, že právě tento radar z Kwajaleinu má být převezen k nám do Brd.

- Podle jaké dokumentaristiky došli odborníci k závěru, že je radar pro zdraví neškodný, že nedojde k poruchám mobilních sítí, internetových sítí a letovému provozu? Marně jsem hledal skutečně odborný výklad o parametrech radaru a jedinou informaci, kterou jsem na internetu našel je podrobná studie od vysokoškolského pedagoga z Univerzity obrany v Brně ing. Milana Hlobila, který vyučoval na katedře radiolokace ještě v roce 2005. Ovšem jeho studie byla zastánci radaru na našem území označena jako nevěrohodná, zavádějící a matoucí. Více o studii ing.Hlobila na http://www.blisty.cz/ad/ad-ref.rb?pos=1j

- je radar skutečně účinnou ochranou našeho státu, států EU a USA v případě vyslání rakety z Íránu? Vláda ČR a USA, včetně odborníků tvrdí že ano. Jenže poslední studie Theodora Postela profesora vědy, techniky a národní obrany Massachusetts Institute of Technology ve Spojených státech,kterou přednesl v Berlíně na setkání Německé fyzikální společnosti (DPG) hovoří o opaku. Jeho závěr byl, že Agentura pro raketovou obranu dosah radaru nadhodnotila. Irán by podle zjištění použil běžně dostupné technologie, aby snížil efektivní odrazovou plochu hlavic ty by tak byly pro radar prakticky neviditelné. Tisková zpráva s grafickými prvky z Postolovy prezentace je k dispozici zde.

- Nehraje se spolu s touto základnou i o trvalou americkou vojenskou přítomnost v České republice? Vláda tohle jednoznačně odmítá, ale můžeme tomu věřit? Nezapomínejme, že právě Rumunsko, stejně jako Bulharsko jsou těmi zeměmi, kde v nedávné době vznikly americké vojenské základny a tedy byly zde vytvořeny předpoklady pro trvalou americkou vojenskou přítomnost. S jistou dávkou fantazie se pak dá uvažovat o tom, že právě toto „rozmístění“ správných lidí na správná místa a ve správný čas je tím klíčovým předpokladem, jak dosáhnout roli světového četníka jak v politické, tak ekonomické oblasti.
 

Těch otázek ohledně umístění radaru na naše území je jistě podstatně více, ale proč se vláda bojí referenda, nebo si snad myslí, že jsou češi jen buranský nesvéprávný národ který musí mlčet a čekat až co jim jejich zákonodárci schválí.Ne nemyslím teď, že by lidí se měli o všem vyjadřovat v referendu, dělat referendum na každou bolístku co lidi trápí a dělat referendum pro referendum, Jenže o radaru se žádná z politických stran otevřeně a nahlas nevyjádřila v předvolebních strkanicích, což považuji za velký podraz na voliče. Podraz proto, že nikdo jasně nedeklarovaly svůj postoj k tomuto tématu a nyní o tom chtějí, jakožto zvolení zástupci, rozhodovat.

Nikdo z Vás páni poslanci a senátoři si nepustí do svého domku cizího člověka a teď si tu pouštíme cizí i když spojeneckou armádu, která zde staví komplex o kterém nic nevíme. Ta chyba je jen a jen na straně politiků, že informovanost lidí prostě chybí, že neřeknou pravdu a jen vyvolávají pocit strachu. A bohužel hlavní koordinátor a vyjednávač za radar pan Tomáš Kvalňa neodvedl práci na úrovni odpovídajícímu jeho platu.

Dalším zarážejícím faktem je, jak kritikové uvádějí. že americký protiraketový systém nebyl nikdy testován v reálných podmínkách, kde by nepřítel některé z těchto protiopatření použil. Antirakety, které mají být umístěny v Polsku, nebyly dokonce ještě ani vyvinuty a jejich testování není do konce roku 2010 vůbec naplánováno.

Závěr pro mě je ten, že radar bude jen sloužit pro ochranu Spojených států. Nechci ale spekulovat, že dalším jeho cílem bude mapování Ruského území, ale jeho umístění a předběžné přísliby rozvířili nevole i ze strany Evropských států. Proč tedy se nekoordinuje obrana s aliancí, když už radary NATO zde máme umístěny. Proč se zase musíme vymykat a hrát si na spasitele světa po boku USA. Možná časem natočíme další film pod názvem „Jak jsem sloužil americkému králi.“

 

 

 

 

 

Autor: Václav Šmíd | úterý 18.3.2008 21:31 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1183x