Diskuse

Regulační poplatky – totální marast ODS v praxi

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rendík

23. 3. 2008 23:17
Dovětek Autora Václava Šmída

Předně se omlouvám těm,kterých se dotkl nadpis článku.Prostě jsem jej použil.Kdybych použil nic neříkající název,tak by byla návštěvnost poloviční.Takhle levice očekávala že budu napadat pravici a opačně pravičáci si zas brousili zuby jak to tomu komunistovi,ubožákovi,blbcovi nandají.Takže účel splnil svůj smysl.Šlo mě vyvovat diskusi k tomuto tématu,který dnes nejvíce trápí občany protože se to dotýká jejich peněženky.Pominuli urážlivé příspěvky,kterých se díky anonymitě nezbavíme,tak je zřejmé,že názory na stav se různí a že by Vláda této otáce měla věnovat pozornost s plnou vážností a ne nějakým direktivem.Také mě zde byli podsouvány některé věci,které jsem nenapsal a nebo byly špatně pochopeny.Zdravotnictví se nachází v problémech a je nutno je řešit.Je normální,že nelze po necelých měsících udělat objektivní závěry,že to chce delší čas,ale pak by se mělo reagovat na oprávněné připomínky a řešit třeba reformu jiným způsobem než RP.Podíl lidí financování zdr. péče je neodkladný.

0 0
možnosti
PO

POToole

24. 3. 2008 1:59
Re: Dovětek Autora Václava Šmída

Pokud chcete udrzet a zvysit kvalitu zdravotnictvi, poplatek je minimum. Chyba neni v tom, ze se poplatky zavadly, chyba byla ta, ze komunisti zavedli bezplatnou peci, kterou vetsina obyvatel bere jako samozrejme pravo. Z ceho se ale ma financovat nakup a provoz spickovych zarizeni, prace odborniku, lepsi leky a lecba? Prave proto, ze je zdravi tak dulezite, maly poplatek je opravdu minimum.

Pribeh o miminku je sice smutny, ale toto se v zivote stava. Nemuzete ale vycitat nemocnici ucet za naklady stejne jako nemuzete vycitat pohrebni sluzbe ucet za pohreb...

0 0
možnosti
D

dutina

23. 3. 2008 21:06
Vážený pane

jste ve věku (podle fotky),kdy budete čím dál více potřebovat lékařskou pomoc.Díky bohu je u nás zavedený solidární systém,který je zneužíván.Přesto díky zvyšování jak věku obyvatel,přístrojů léků, platů lékařů personálů, a kdoví čeho ještě se do budoucna stane zdravotnictví neufinancovatelné .Můj otec(71 let) dostal infarkt ,zachranili ho kamarádi v nemocnici dostal pak čtyřnásobný bajpás a podpůrný stimulátor ,nedokáži vyčíslit kolik to všechno stálo.Myslíte ,že pokus aby se lidé u nás chovali racionálně,aby začli dbát o své zdraví je špatně?

0 0
možnosti
P

pumpas

23. 3. 2008 18:54
dvě strany

Mám kamaráda, který platí měsíčně 1000 kč za léky z důchodu, již delší dobu. Nezaznamenal jsem, že by se ho někdo, včetně Vás zastal a že by někoho zajímalo kde na to vezme. Jesliže řeknu A tak bych měl říci i B. Třeba kolik ta maminka z Vašeho příkladu dostala porodného? 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 3. 2008 15:27
Re: dvě strany

R^

0 0
možnosti
JO

Okos

23. 3. 2008 18:46
Chtěl bych Vám pane autor poděkovat

Poděkovat za to, že jste tak hezky vychválil pozitivní dopady reforem ministra Julínka. Máte tam drobnou nepřesnost a to že se to limitu 5000 Kč nezapočítávají doplatky na léky. Protože nepředpokládám že by jste byl nějaký odporný kapitalistický milionářský hýřil, tak asi si necháváte předepisovat léky s co nejnižším doplatkem a buďte si jist, že tento doplatek se započítává do limitu plně. O tom zda je zdravotnictví zdarma nebo ne, je těžké diskutovat. dle mého se nepodílíte žádným způsobem na nákladech svého léčení, neboť by jste pak věděl že jen vyšetření u lékaře je v částkách stokorun, rozbor krve stoji zhruba stejně, ale operace již běžně v desítkách tisíc korun. Ten poplatek je jako když si koupíte do školy sešit a pak chodíte na Základní školu zadarmo. Také přeci nebudete tvrdit že za školu se platí. Pokud by jste byl nucen se podílet na nákladech léčení cca 10%, pak věřte že by jste v průměru zaplatil cca 30-ti násobek toho 30-ti korunového regulačního poplatku.

0 0
možnosti
G

Gmur

24. 3. 2008 12:17
Re: Chtěl bych Vám pane autor poděkovat

v zahranici existuje tzv. ZDRAVOTNI POJISTENI". a to nasledne plati naklady za pojistence. Neco doplaci pojistenec, a to neco ma horni strop.

0 0
možnosti
D

Dennys

23. 3. 2008 18:32
Vy jste ale nepřející závistník

Lékař si za Vaše regulační poplatečky koupí auto;-D;-D - jaká opovážlivost, je přeci vázán Hippokratovo přísahou a tak on a jeho rodina můžou chodit pěšky, nebo jim stačí stará stodváca.:-/ Mimochodem Hippokrates byl velice zámožný muž a bez honoráře by se ani nezvedl z pohovky od otrokyně. Socialistické zdravotnictví obklopeno velice tvrdým tržním mořem prostě nepřežije - systém socialistické péče kolabuje už nyní, personál utíká kam se dá, a na tom ani Juldovo poplatečky, tím méně "privatisace" zdravotních přerozděloven (zdravotní pojišťovny u nás neexistují - jde jen o správce zdravotní daně) a fakultek, nic nezmění.

0 0
možnosti
D

Dennys

23. 3. 2008 18:33
Vy jste ale nepřející závistník II.

Otroci v bílém již chtějí žít stejně kvalitně jako jejich vysokoškolsky vzdělaní spolužáci i jako ten starý Hippokrates.  A vy jim nepřejete ani to auto -  holt přestanete dětem a vnoučatům přispívat na leasinky, hypotéky a dovči a budete investovat do svého zdraví. Zdravím z Bavor.R^

0 0
možnosti
N

nepolitik

23. 3. 2008 18:30
Nedávno jsem byl v lékárně, kde

jedna soudružka z KSČM nadávala, že musí plati regulační poplatky ve výši 60 Kč a potom přešla v okénku volného prodeje a nekoupila za více něž 1.000 Kč potravinových doplňků, které jsou v mnoha případech prodávaným placebem. Tam ji ty utracení peníze nijak nemrzely. Také bych rád viděl toho kdo se dokáže stravovat za 60 Kč denně, což je poplatek za pobyt v nemocnici.

0 0
možnosti
S

skrbling

23. 3. 2008 18:36
Re: Nedávno jsem byl v lékárně, kde

To je úplně přesné. Mě také vždycky fascinuje, kolik jsou lidé za ta různé Condro Forte, Triomeny a podobné nesmysly schopné bez mrkutí oka vyházet peněz. Přitom speciálně o těch kloubních preparátech se každý lékař, se kterým jsem o tom mluvil, vyjadřoval unisono, že je to úplně na nic.

0 0
možnosti
KV

rybizek

23. 3. 2008 18:25
na "stredoveho demokrata" vypadate jako Simonovsky,

jsem vas odhadl okamzite. Akorat, ze v cesku je "stredovej demokrat" had, od kteryho nikdo nevi co cekat.....vy tzv. cesti stredovy demokrati mate jeden spolecny jmenovatel: STAVET SE NA ZADNI V MOMENTE, KDY SE PROSTE MUSITE ROZHODNOUT! Dokud proplouvate a z povzdali pozorujete a vyjadrujete se jen v momente az se udalost stane nebo pokud vite, ze nemate zadnou odpovednost, pak je podle vas vse v poradku....beda jak vas nekdo dostane do situace, ze musite rozhodnout....uz jecite, ze jste nesvobodni. Nevim, kde se u vas stredovych demokratu vzalo to spojeni rozhodnuti=nesvoboda.....? je jasne, ze novy system ve zdravotnictvi teprve zacina fungovat...nic neni idealni, zejmena v zacatku....dejme tomu cas a pak korigujme ci jeste pritvrzujme.

0 0
možnosti
KV

rybizek

23. 3. 2008 18:27
Re: na "stredoveho demokrata" vypadate jako Simonovsky,

omluva za pravopisne chyby....stredovi a v nadpisu carka....

0 0
možnosti
JB

Josefaprav

23. 3. 2008 17:41
Pane Šmíd,

ve Vašem článku máte dva omyly.

1) Nelze přepočítávat ceny na koruny a srovnávat podle úrovně platů. Ten lék se prostě vyrobí za nějakou cenu a v eurech je stejně drahý pro Rakušáka jako pro Čecha. Reálně je pro Čecha 3x dražší. Výrobce nezajímá jak si který stát ekonomicky stojí. Tady máš náš lék za 10 euro a ber nebo nech být.

2) Regulační poplatek za lék v lékárně se ZAPOČÍTÁVÁ do limitu vždy, pokud jej částečně hradí pojišťovna. Lék, který si uhradíte celý sám (pojišťovna se to ani nedozví) nemá regulační poplatek a tudíž není co počítat do limitu.

3)Poplatky sice zůstávají majetkem lékařů a lékáren, ale ti z nich odvádí daň. Podstatné je však to, že lék volně prodejný si dnes díky poplatkům koupíte sám a pojišťovně nevznikají žádné náklady. Dříve vám ten lék napsal lékař na recept a uhradila ho pojišťovna.Lék stál 30 Kč,ale ZP musela vynaložit nejméně 100 Kč (poplatek lékárně, administrativa...) a dnes těchto 100 Kč zůstane ZP.Tím se vracejí (zůstávají) peníze do zdravotnictví.

0 0
možnosti

Rendík

23. 3. 2008 22:45
Re: Pane Šmíd,

Autor Václav Šmíd : asi jsme se nepocopili tak jak jsem to napsa,nebo jsem se špatně vyjádřil K bodu 1 Je jasné,že lék se vyrobí za nějakou cenu a prodává  se taky za nějakou,která v přepočtu měny je stejná /pominu vyšší rabaty/. K bodu 2 regulační poplatek 3O kč za lék zůstává lékarně,odvádí se pojišťovně doplatek,který zaplatíte vy v lékárně,Bodu 3 jsem sám nerozuměl jak to bylo z Vaší strany myšleno.

Děkuji za diskusní příspěvek

0 0
možnosti
VU

Gott Karel

23. 3. 2008 17:02
Pán by rád žil na dluh...

Jsem moc rád, že ODS tyto reformy prosadila. Ať paraziti jako je Šmíd třeba puknou vzteky. Užívání za cizí peníze vám skončilo!!!

0 0
možnosti
KP

wolich

23. 3. 2008 17:08
Re: Pán by rád žil na dluh...

Ehm, za cizí peníze?Kolik že to odvádíme každý měsíc na účet VZP??

0 0
možnosti
DR

Reg

23. 3. 2008 16:53
srdceryvné příklady

Takových srdceryvných příkladů jako je ten s mrtvým novorozencem lze samozřejmě vymýšlet donekonečna spoustu. Ale neměly by těm manželům odpustit platby i telefonní společnosti, když volají do nemocnice a ptají se na stav dítěte? Neměly by jim odpustit benzínové pumpy, když tam za ním jezdí? Neměly by jim odpustit zaměstnavatelé, když si kvůli tomu berou dovolenou? Samozřejmě, že pokud dostanou účet do ruky od doktora ve stejnou chvíli, když jim oznámí smrt dítěte, tak je to hrozné. Měli bychom se snažit, aby byl systém humánnější tím, že se jim to odečte automaticky z nějakého účtu, apod. Ale jinak je rozhodně systémově čisté (i efektivní), že platí všichni bez výjimky a sociální problémy se řeší úplně jiným systémem (pokud možno také čistým a jednoduchým).

0 0
možnosti
RK

oram

23. 3. 2008 18:15
Re: srdceryvné příklady

Já nevím co Ty si dokážeš vymýšlet,já znám příklad,kdy po porodu došlo druhý den ke komplikacím a dítě po 8.dnech různých operací zemřelo.To se bohužel stávám,tak nevidím důvod.že by si autor měl něco vymyslet,ale pak už jsi pletl hrušky s jabkama,Pořád se oháníte systémovostí,ale jak se platí jinde ve vyspělých zemích se už nikdo do jejich systému nepodívá.Jen pro dokreslení v Německu skutečně děti do 18.let neplatí.To je v pořádku?když u nás musí platit.,tak taky?tak kde je pravda v systémovosti?Odpověď si najdi sám.

0 0
možnosti