Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

antizel

2. 3. 2008 15:45
III odboj - je od slova boj

takže nevím co řešíte,

psaní článků asi boj nebude, co myslíte?

psaní článků,podpis charty, a podobně je chválihodný a statečný čin , ale odboj?

0 0
možnosti

lunak

2. 3. 2008 19:11
Re: III odboj - je od slova boj

Asi se mýlíte. Touto činností riskovali v 50tých letech svůj život stejně, jako kdyby bojovali se zbraní v ruce, a později je posílali zase do žaláře. Pokud to byl jen chvályhodný čin - a střílení do komunistů by nebyl chválzhodný čin?

0 0
možnosti

Kolombo

2. 3. 2008 15:22
Ještě k Mašínům

a různým úvahám stejného typu, jaké se objevily na konci článku - jestli by premiér předal medaili bojovníkům proti komunismu, i kdyby v rámci bije zabili coby ozbrojeného člena KSČ jeho otce. To sice nevím, ale osobní pocity nejsou relevantní pro uznání nebo neuznání něčího hrdinství. Co takhle německý antifašista, jehož otce - příslušníka wehrmachtu - zabili partyzáni? Dokonce sám otec - voják moho být antifašista a měl prostě smůlu. To se stává. Mění to snad něco na tom, jestli se partyzáni chovali statečně jako hrdinové nebo ne? Jestli při akcích bří Mašínů zemřel někdo nevinný, je vina plně na straně komunistů, kteří teror boj proti vlastnímu národu zahájili a vedli, ne ti, kteří zvedli rukavici a odpověděli na násilí násilím. Škoda, že se jako Mašínové nezachovalo mnohem víc lidí. Nemusel by nám dnes kázat z parlamentu ani agent Falmer ani gauner Kováčik.

0 0
možnosti
MK

majklos

2. 3. 2008 15:36
Re: Ještě k Mašínům

je to tak... rozdíl vnímání fašismu a komunismu je u mnohých lidí zcela zásadní..... Co kdyby to samé co bratři Mašínové udělal gen.Mašín za protektrátu ? U mnoho lidí by to bylo vnímáno naprosto odlišně a samozřejmě,...

0 0
možnosti
RR

rezjir

2. 3. 2008 15:12
Otázka zní

kdo je odbojář? Je to pouze ten jedinec, který vědomě překračuje platný trestní zákon, a v tom případě bude nutno uznat, že např. ty lidově demokraické soudy stíhaly z hlediska tehdy platného trestního zákona, případně zákona na ochranu republiky ty správné cíle. Odbojářem není, kdo byl vyvlastněn, rozkulačen, a napsal dejme tomu protestní dopis prezidentovi, a byl pop nějakou zámínkou persekvován. To je obět komunismu. A to jsou možná všichni ti, kdož  prošli si peklem žalářů, mučení, hladovění a těžkou prací v uranových, či uhelných dolech.". Ale tito lidé nemohou v žádném případě být považováni za třetí odboj.

0 0
možnosti

Satch

2. 3. 2008 15:44
Re: Otázka zní

Děkuji rezjir za názor. Přesně to jsem chtěl napsat. Autor by si měl uvědomit na čem byl postaven I. a II. odboj. Odbojem nelze nazývat oběti režimu. Odbojářem je člověk, který se aktivně postavil proti režimu - povětšinou se zbraní v ruce. A pokud tomu tak bylo, nelze se divit, že mohli zůstat i mrtví. Tak to v odboji chybí. Co si tedy autor blogu představuje pod takovým slovem "odboj"?

0 0
možnosti

anonym

2. 3. 2008 14:31
kdo je hrdina ?

Celý problém se točí kolem jiné otázky. Byl režim v padesátých letech diktaturou srovnatelnou např. s fašismem?  Pokud si odpovíme, že ano, pak byli i Mašínové hrdiny. A naopak. Jen si vemte atentát na Heidricha. Tam taky zemřelo kromě Heidricha několik vojáků a četníků. A říká snad někdo o parašutistech, že to byli vrazi? Problém je totiž ten, že spousta lidí bere režim za vlády komunistů jinak. Ale i za fašismu se dalo slušně žít, pokud jste měli "dobrý původ" a spolupracovali.

0 0
možnosti

Stará kára

2. 3. 2008 14:54
Re: kdo je hrdina ?

Oni parašutisté zabili těch "několik vojáků a četníků"? Či mnoho dalších lidí - těch klteří jim pomáhali a těch nevinných?

Mašínové stříleli. Dotaz, jak by se díval pan Topolánek na Mašíny, kteří by zbraně chtěli získat ve Zbrojovce a zrovna tam stál Topolánek starší je na místě. Ptejte se stejně.

0 0
možnosti

Člověk

2. 3. 2008 14:23
0 0
možnosti
MK

majklos

2. 3. 2008 13:53
No tento článek je už lepší než ty vaše předchozí...

Pro mně jsou Mašíni hrdinové... Pro vás ne a váš názor vám neberu...Jak už jsem několikrát psal, dokážeme akceptovat naprosto nesmyslný čin Palacha a glorifikovat ho.... a na druhou stranu zavrhnout ty , kteří skutečně bojovali proti komunismu (ano myslím Mašíny)..

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik