Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

7. 04. 2008 23:50:09
Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

V této souvislosti mnohé napadne otázka, jak je možné, že téměř po devatenácti letech není jakákoliv vláda schopna tuto kauzu uzavřít. Udělat jednou pro vždy za tím tlustou čáru, ať následná reakce lidí k danému závěru je jakákoliv. S minulostí se těžko vyrovnáme a v případě role bratrů Mašínů nedojdeme k závěru, který by všichni přijali. A skutečnou pravdu nám neodhalí ani Ústav pro výzkum totalitních režimů.

Nechci tady polemizovat o správnosti a účelnosti vzniku tohoto ústavu, ale vznikl dosti pozdě, až sedmnáct let po sametové revoluci. Tedy v době, kdy řada svazků a spisů dávno zmizela a jsou nenávratně ztraceny. Stejně tak dobře víme, jak za komunistů vznikali soudní spisy, jak byly upravovány a výslechy prováděny tak, jak potřebovala komunistická strana, aby vznikly svědecké výpovědi.

Na rtech pak může vyvolat úsměv o nových poznatcích v kauze Mašínů, tak jak informoval ředitel tohoto ústavu pan Pavel Žáček premiéra Miroslava Topolánka při jeho návštěvě. Tyto nové skutečnosti mají údajně otevřít oči všem, kteří prohlašují Mašíny za vrahy. Tím dokumentem má být výpověď jejich strýce při výslechu na Státní bezpečnosti v roce 1953. Uvádí v něm, že skupina plánovala také únos ministra obrany ministra obrany Alexeje Čepičky, útoky na vedoucí funkcionáře KSČ a velké průmyslové závody.

Úsměv na rtech, i když trochu kyselý, vyvolá ten fakt, že o kauze bratrů Mašínů se hovoří dosti dlouho a najednou tento převratný objev. Neustále se dokola omílá, že všechny soudní procesy, výpovědí, byly za komunistů vykonstruovány, plné lží a polopravd, s čímž naprosto souhlasím, ale najednou nám tento dokument poslouží jako důkaz o hrdinství bratrů Mašínů??? Účel světí prostředky!

Nyní se vrátím k Mašínům. Sám Ctirad Maším k otázce útoku na přední představitele Komunistického vedení a přímo na Klementa Gottwalda uvádí, že o tom hovořili, ale na uskutečnění plánů nebyl čas. Mohlo zde jít doopravdy o plán, který chtěli uskutečnit a nebo jen o pouhé řeči běžné hospodské mluvy. Tady si každý zase vytvoří svojí pravdu a bude si ji bránit. Má na to ale vlastní právo.

Procházel jsem si celou řadu diskusních příspěvků. Jako transparentní jsem vybral dva, které hájí hrdinství bratrů Mašínů. Bez jakéhokoliv komentáře je předkládám :

http://www.kpv-cr.cz/?pid=119 Diskuse k článku Bratři Mašínové – PF 2006

1)Ten kdo píše že bratři Mašíni jsou vrazi, tak je to buď hlupák, nebo komunista.Pro mě osobně jsou bratři Mašínové HRDINOVÉ. Filip Uzel 18 let

2)Boj proti nejzločinnějšímu zřízení je svatou válkou.Každý,a bratři Mašínové obzvlášť si zań zaslouží největší úctu.

Nepatřím ani ke komunistům, ani k jejich sympatizérům a po roce 1989 jsem je nikdy nevolil. Také se neřadím mezi hlupáky, když mám rozdílný názor. Pro mě nejsou žádnými hrdiny, proč vraždili se musí sami srovnat se svým svědomím. Již jsem několikráte ve svých článcích o rozporech v této kauze psal a nebudu se k nim vracet a opakovat je.

Pouze k jedné otázce, kterou jsem nerozebíral, se vrátím. Peníze, které Mašínové ukradli při loupežné vraždě, nebyly použity k útěku do zahraničí, jak bývá někdy interpretováno. Mladíci si za peníze nakoupili nové motorky, dva gauče, elektrický ohřívač a nové oblečení. O většinu peněz po té přišli při měnové reformě.Teprve potom utekli do zahraničí. Možná právě utekli za hranice také z tohoto důvodu. Kde je pak jejich bušení se v prsa, že potřebovali peníze na ilegální činnost. Tato skutečnost je také jedním z hlavních důvodů mého názoru, že jim nevěřím..

Přesto se obracím na naše zákonodárce, kteří budou o návrzích na státní vyznamenání rozhodovat, udělejme už konečnou čáru nad touto kauzou a definitivně ji uzavřeme. Senátoři začnou návrhy projednávat za dva týdny, horní komora o nich jako celek bude rozhodovat koncem jara. Schválené návrhy pak podobně jako sněmovna a vláda předloží prezidentovi Václavu Klausovi, který k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlížet; může si vybrat jen vlastní kandidáty. Hlava státu vyznamenání uděluje a propůjčuje 28. října a 1. ledna. Rozhodněme tedy zda si Mašínové zaslouží a nebo nezaslouží vyznamenání. Udělejme to ale jako definitivní rozhodnutí.

Závěrem jen jedna věc mi nejde na rozum, že všem, co jsou pro vyznamenání bratrů Mašínů nevadí, jak pohrdají s návratem do vlasti, která je chce ocenit státním vyznamenáním. Dávají tak jasně na vědomí panu Topolánkovi, že nedůvěřují naší demokracii a vlastně ani naší vládě.

Autor: Václav Šmíd | karma: 20.31 | přečteno: 1712 ×
Poslední články autora