Václav Šmíd

Hyenismus kolem nás

30. 03. 2008 20:27:27
Každou chvíli zaslechneme v Televizních novinách a nebo si přečteme v denním tisku, že tu, či jinde, byl okraden starší občan nebo důchodce. Většinou se jedná o případy, kdy poškozený sám pachatele pustí do bytu. Scénář je většinou stejný a pachatelé využijí různých záminek od kontrol elektrických obvodů, plynu, těsnosti oken, přes různé výhry v loteriích či soutěžích, až po hraní na city, že oni sami se dostali do svízelné situace a potřebují pomoc. Přestože osvětě a upozornění na tyto případy byla věnována značná pozornost, přesto dochází k dalšímu okradení. Vím, že se jedná o starší občany, kteří jsou strašně důvěřiví a snadno zmanipulovatelní, přesto nesou na tomto činu částečně svoji vinu, protože zásada je : NIKDY NEPOUŠTĚT CIZÍ OSOBU DO BYTU.

Deník / M.Cibulková

Chci však hovořit o jiném druhu hyenismu a to když dojde k napadení a okradení staršího občana, nebo nevidomého, či vozíčkáře. Známe případy, kdy došlo i k okradení člověka, který zkolaboval, nebo dostal epileptický záchvat, popřípadě když došlo ke zranění při dopravní nehodě. Co jsou to za lidi, kteří žijí mezi námi a neštítí se takového krutého a bezcitného činu?

Jeden z posledních bestiálních útoků se stal dne 10.března letošního roku, kdy dva mladiství na Domažlicku v Plzeňském kraji, napadli, surově zbili a ukradli kabelku s 1.400,-Kč pětasedmdesátileté důchodkyni. Ta s těžkým zraněním skončila na jednotce intenzivní péče v Domažlické nemocnici. Zlomenou pravou ruku jí museli lékaři ́sešroubovat ́, levou má naštípnutou. Je napojena na přístroje a kyslík, na prsou má ́budíka na srdce ́ a takto bezvládně tráví již třetí týden v nemocnici – viz obrázek z Plzeňského deníku.

Sama k této události uvedla, že byla napadena před marketem Dplus, kam šla nakoupit z nedalekého Domova důchodců, kde nyní žije. Ucítila jen tvrdé rány do zad a po ráně do krku upadla na zem a ztratila vědomí. Nyní, ještě po třech týdnech od napadení, cítí velké bolesti na operovaných rukou, v místech modřin a vpichy po kapačkách.

Jak dlouho potrvá léčba a pobyt v nemocnici? Měsíc, dva, nebo více a při poplatku 60,-Kč za den v nemocnici bude muset zaplatit 1.800,- až 3600,-Kč ,popřípadě i více, podle délky léčby. Já vím, že tohle může uplatňovat jako náhradu škody u soudu, ale při rychlosti dnešního soudního projednávání, může na peníze čekat i rok nebo déle. Ale zaplatit to bude muset sama, ihned po propuštění do domácího léčení.

V souvislostí s tímto případem bych se rád zamyslel, jaké následky pro další život si tito staří, nemocní a postižení lidé, po takovém zrůdném útoku, ponesou. Mladý člověk se s takovou situací vyrovná podstatně lépe a navíc se mohl bránit. Ale tito lidé se bránit nemohou a jsou vydáni napospas útočníkům a po psychické stránce je to jistě poznamená do konce jejich života. Kolik bezesných nocí tuto paní čeká?

A jaký trest lze očekávat pro tyto mladistvé pachatele?

Podle našeho trestního zákona, kdy u loupežného přepadení s těžkým ublížením na zdraví je stanovena sazba 5 až 12 let. Vzhledem k tomu, že se jedná o mladistvé je trest stanoven na polovinu. Šikovný právník jistě poukáže na jejich těžké a psychicky náročné dětství, které je poznamenalo na celý život a dosáhne trestu ve spodní hranici trestní sazby a ještě s možností jeho odložení na zkušební dobu. Toto nemohu považovat za nic jiného, než za výsměch celému našemu soudnictví.

Mladící pokud odejdou s podmíněným trestem, tak se budou vysmívat všem slušným občanům a kdo ví, zda tento čin nezopakují. Pokud je soud odsoudí v dolní polovině trestní sazby, tak si odsedí polovinu ve fešáckém nápravním zařízení a po roce a půl je máme zas na svobodě a troufnu si říci, že stejně bezcitné.

Stále slyšíme, že zákonů máme dostatek, jen nejsou správně používány, resp. vykládány a jsou vymýšleny zákony nové, které jsou opět špatně vykládány. V případě tohoto paragrafu bych doporučil dodatek bodu (4) a to takto :

§ 234 Loupež

(1) Kdo proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.

(2) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví nebo značnou škodu.

(3) Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li

činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu nebo smrt.

Doplnil :

(4) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán, uskuteční-li tento čin na osobě nevidomé, postižené, upoutané na vozítku a osobě v důchodovém věku. U mladistvích nelze uložit trest na zkušební dobu.

Možná, že zase ochránci práv a svobod mě napadnou, že v případě mladistvých je to neadekvátní, ale naopak obava z možnosti vysokého trestu je donutí si rozmyslet, zda takový čin spáchá kvůli penězům na nemocném, nevidomém a postiženém člověku či na nebohé stařence. Ale mají mít takové hyeny, bestie a necitliví pachatelé, bez úcty k člověku právo na nějaké slitování či omilostnění?

Autor: Václav Šmíd | karma: 18.98 | přečteno: 1117 ×
Poslední články autora