Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hyenismus kolem nás

Každou chvíli zaslechneme v Televizních novinách a nebo si přečteme v denním tisku, že tu, či jinde, byl okraden starší občan nebo důchodce. Většinou se jedná o případy, kdy poškozený sám pachatele pustí do bytu. Scénář je většinou stejný a pachatelé využijí různých záminek od kontrol elektrických obvodů, plynu, těsnosti oken, přes různé výhry v loteriích či soutěžích, až po hraní na city, že oni sami se dostali do svízelné situace a potřebují pomoc. Přestože osvětě a upozornění na tyto případy byla věnována značná pozornost, přesto dochází k dalšímu okradení. Vím, že se jedná o starší občany, kteří jsou strašně důvěřiví a snadno zmanipulovatelní, přesto nesou na tomto činu částečně svoji vinu, protože zásada je : NIKDY NEPOUŠTĚT CIZÍ OSOBU DO BYTU.

Deník / M.Cibulková

Chci však hovořit o jiném druhu hyenismu a to když dojde k napadení a okradení staršího občana, nebo nevidomého, či vozíčkáře. Známe případy, kdy došlo i k okradení člověka, který zkolaboval, nebo dostal epileptický záchvat, popřípadě když došlo ke zranění při dopravní nehodě. Co jsou to za lidi, kteří žijí mezi námi a neštítí se takového krutého a bezcitného činu?

Jeden z posledních bestiálních útoků se stal dne 10.března letošního roku, kdy dva mladiství na Domažlicku v Plzeňském kraji, napadli, surově zbili a ukradli kabelku s 1.400,-Kč pětasedmdesátileté důchodkyni. Ta s těžkým zraněním skončila na jednotce intenzivní péče v Domažlické nemocnici. Zlomenou pravou ruku jí museli lékaři ´sešroubovat´, levou má naštípnutou. Je napojena na přístroje a kyslík, na prsou má ´budíka na srdce´ a takto bezvládně tráví již třetí týden v nemocnici – viz obrázek z Plzeňského deníku.

Sama k této události uvedla, že byla napadena před marketem Dplus, kam šla nakoupit z nedalekého Domova důchodců, kde nyní žije. Ucítila jen tvrdé rány do zad a po ráně do krku upadla na zem a ztratila vědomí. Nyní, ještě po třech týdnech od napadení, cítí velké bolesti na operovaných rukou, v místech modřin a vpichy po kapačkách.

Jak dlouho potrvá léčba a pobyt v nemocnici? Měsíc, dva, nebo více a při poplatku 60,-Kč za den v nemocnici bude muset zaplatit 1.800,- až 3600,-Kč ,popřípadě i více, podle délky léčby. Já vím, že tohle může uplatňovat jako náhradu škody u soudu, ale při rychlosti dnešního soudního projednávání, může na peníze čekat i rok nebo déle. Ale zaplatit to bude muset sama, ihned po propuštění do domácího léčení.

V souvislostí s tímto případem bych se rád zamyslel, jaké následky pro další život si tito staří, nemocní a postižení lidé, po takovém zrůdném útoku, ponesou. Mladý člověk se s takovou situací vyrovná podstatně lépe a navíc se mohl bránit. Ale tito lidé se bránit nemohou a jsou vydáni napospas útočníkům a po psychické stránce je to jistě poznamená do konce jejich života. Kolik bezesných nocí tuto paní čeká?

A jaký trest lze očekávat pro tyto mladistvé pachatele?

Podle našeho trestního zákona, kdy u loupežného přepadení s těžkým ublížením na zdraví je stanovena sazba 5 až 12 let. Vzhledem k tomu, že se jedná o mladistvé je trest stanoven na polovinu. Šikovný právník jistě poukáže na jejich těžké a psychicky náročné dětství, které je poznamenalo na celý život a dosáhne trestu ve spodní hranici trestní sazby a ještě s možností jeho odložení na zkušební dobu. Toto nemohu považovat za nic jiného, než za výsměch celému našemu soudnictví.

Mladící pokud odejdou s podmíněným trestem, tak se budou vysmívat všem slušným občanům a kdo ví, zda tento čin nezopakují. Pokud je soud odsoudí v dolní polovině trestní sazby, tak si odsedí polovinu ve fešáckém nápravním zařízení a po roce a půl je máme zas na svobodě a troufnu si říci, že stejně bezcitné.

Stále slyšíme, že zákonů máme dostatek, jen nejsou správně používány, resp. vykládány a jsou vymýšleny zákony nové, které jsou opět špatně vykládány. V případě tohoto paragrafu bych doporučil dodatek bodu (4) a to takto :

§ 234 Loupež

(1) Kdo proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.

(2) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví nebo značnou škodu.

(3) Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li

činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu nebo smrt.

Doplnil :

(4) Odnětím svobody na osm až patnáct let bude pachatel potrestán, uskuteční-li tento čin na osobě nevidomé, postižené, upoutané na vozítku a osobě v důchodovém věku. U mladistvích nelze uložit trest na zkušební dobu.

Možná, že zase ochránci práv a svobod mě napadnou, že v případě mladistvých je to neadekvátní, ale naopak obava z možnosti vysokého trestu je donutí si rozmyslet, zda takový čin spáchá kvůli penězům na nemocném, nevidomém a postiženém člověku či na nebohé stařence. Ale mají mít takové hyeny, bestie a necitliví pachatelé, bez úcty k člověku právo na nějaké slitování či omilostnění?

Autor: Václav Šmíd | neděle 30.3.2008 20:27 | karma článku: 18,98 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

7.4.2008 v 23:50 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Otevřený dopis profesoru MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc

Vážený pane profesore, vždy jsem si vážil lidí, co něco umí, co něco dokáží a proslaví náš stát v celém světě. Prostě lidí, kteří jsou skutečnými kapacitami ve svém oboru a jedno jestli se jedná o lékařství, fyziku a nebo o sport

6.4.2008 v 23:27 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

RADAR BUDE, a už držte (hub) ústa

Včera došlo k předložení návrhu smlouvy mezi ČR a USA na summitu NATO v Bukurešti a Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Takže náš ministr zahraničních věcí, hrabě Schwarzenberg, si mohl hrdě potřást stiskem ruky s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou Tím se zdá, že je definitivně o umístění radaru v Brdech rozhodnuto.

4.4.2008 v 17:35 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

O člověku, který si zaslouží úctu a obdiv

Dnešní blog bych rád věnoval člověku, který včera 31. března oslavil v plné síle a vitalitě své osmdesáté narozeniny. O člověku, který se stal živoucí legendou, který během svého života dosáhl nespočet úspěchů, získal řadu ocenění, překonal řadu rekordů a zůstane vzorem i pro příští generace.

1.4.2008 v 15:25 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Sport

Václav Šmíd

Pane Topolánku-ukáži Vám vztyčený prostředníček

Tak tohle vzkázali účastníci čtvrteční diskuse v obci Míšov, kde se ve čtvrtek minulého týdne konalo setkání s panem Kvalňou a dalšími odborníky ohledně umístění radaru v Brdském vojenském prostoru. Radar zde umístěný bude stát necelé dva kilometry od této obce. Jak tento vzkaz kontrastuje se zvednutým palcem pana Topolánka, který dnes již prohlašuje, že podepsání smlouvy se Spojenými státy již nic nestojí v cestě. Je jen nutné určit místo jejího slavnostního podpisu, čož by se mělo dojednat na summitu NATO, který se koná v dubnu v Bukurešti.

31.3.2008 v 18:34 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik