Bylo zrušení KSM správné?

Tak nám zabili Ferdinanda paní Müllerová – pravil Josef Švejk v roce 1914 Tak nám zrušili KSM paní Müllerová – pravil by Josef Švejk v roce 2008 Rozhodnutí Městského soudu v Praze a potvrzení tak usnesení Ministerstva vnitra ČR o rozpuštění mládežnického hnutí sdružujícího se pod názvem Komunistický svaz mládeže vyvolá mezi lidmi zas vlnu názorů o jeho správnosti.Část levice, komunisté, jejich přívrženci a zejména pak mladí komunisté to budou považovat za protiústavní a za potlačování práv a svobody projevu. Druhá část národa a zejména pak zarytí antikomunisté, to budou považovat za naprosto správné rozhodnutí a budou se dožadovat, aby se v rámci boje a honby na komunisty pokračovalo i s jejich staršími kolegy a to KSČM. Tím vyvstává otázka, zda jsme tímto nespustili nějaký precedens, který může spíše uškodit naší demokracii.

Jako zdůvodnění uvedla soudkyně Řeháková, že Ústava stanoví, že Česká republika je demokratickým právním státem,založeným na úctě k právům a svobodám občanů. Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je podle ústavy nepřípustná, a dodala, že cíle a záměry, které obsahujel program svazu, směřuje ke změně celé společnosti.

A nyní si položme otázku, kolik takových sdružení a hnutí v našem „právním státě“ existuje a to, ať se jedná o krajně extrémně pravicově, nebo krajně levicově smýšlející skupiny, či hnutí? Proč na jedné straně zakážeme činnost KSM a na druhé straně se soud postaví proti rozhodnutí primátora města Plzně a povolí pochod neonacistů městem? Nebo snad propagace fašismu není tak nebezpečná, jako propagace bolševismu? Či-li opět nám soudy předvádějí, jak se dá právo vykládat dvojím způsobem a nebo jej použít jen tam, kde a kdy se to hodí?

Co je ale skutečně příčinou tak rychlého a náhlého rozhodnutí soudu o zákazu činnosti KSM a napadá několik oblastí pro jejich zdůvodnění a to :

  1. stále sílící preference Komunistické strany Čech a Moravy a obava o jejich případné vyšší rozhodovací právo na veškerém politickém dění
  2. při volbě presidenta České republiky nám postoj komunistů ukázal jak jejich politika může v budoucnost mnohdy zablokovat důležité rozhodování o zákonech a směrech vývoje naší vlasti
  3. oslabit pozici komunistů před blížícími se komunálními volbami
  4. potlačit vzrůstající veřejný odpor mladých komunistů proti umístění radaru v Brdech apod.

Proto právě rozhodnutí soudu považuji v této době za velmi nevhodné a nešťastné, které naší demokracii může přinést medvědí službu. I když je rozhodnutí právoplatné a je nutno jej respektovat, nabývá jeho pravomoc od doručení oběma zúčastněným stranám. Jenže KSM má svolán na sobotu do Prahy celorepublikový sjezd. Proto si můžeme zdát rychlé rozhodnutí soudu před sjezdem jako vysoce účelové pro zákaz jejich sjezdu.

Problém je však nutno hledat jinde a to ,že jako právní postkomunistický stát jsme se nedokázali vyrovnat s minulostí a to nejen jak v přesném popsaní dějin a událostí v období totalitního režimu, včetně vyvození závěrů, přiznání 3.odboje a hlavně v přijetí zákona o zákazu propagace bolševismu, jejich ikon, znaků a hlášení se k ideologii marxismu-leninismu a stejně tak k propagaci fašismu a terorismu.

Některá pokusy a snahy o změně zákona, zejména pak jako plošné zakázání Komunistické strany zde byly, ale nikdy se nedošlo k odpovídajícímu závěru a konečnému verdiktu. Na dnešní kausu by se částečně mohl vztahovat jediný možný protikomunistický paragraf 260, který zní: "Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let."

Použití tohoto paragrafu v kauze zákazu KSM je všeobecné a zatím vůči různým hnutí a skupinám podporující potlačování práv a svobod člověka nebyl využit, až nyní. Přitom stanovy KSM, hlásání se k třídnímu boji, odstranění soukromého vlastnictví,otevřený boj proti kapitalismu a popisy životů a „zásluh“ bolševických ikon Lenina, Stalina, Maa, Ho-čimina, Castra, Gotwalda apod. presentují na svých webových stránkách již několik let a doposud jsme proti nim nezakročili, až nyní, což může vyvolávat pocit u mnoha lidí jako cílené a účelové.

Netvrdím, že by nás jednání a chování KSM mělo nechávat klidným, že se jedná o skupinu zakomplexovaných a zabeďárovaných mladíků, kteří se chtějí jen nějak zviditelnit a vybít svoje mindráky. Po přečtení webových stránek / www.ksm.cz - doporučuji / už úsměv na rtech podstatně ztuhne. Jejich záměr a cíle jsou velmi nebezpečné pro naši demokracii a zejména v souvislosti, že se jedná o zálohu KSČM. Proto by naši zákonodárci se měli vážně touto otázkou zabývat a přijmout odpovídající zákon, který by veškeré hnutí a svazy podobného typu zakázal, včetně neonacistů a militantních skupin.

Jak jsem již zdůvodnil, vidím, že tento sodní precedens nebyl uzavřen šťastně. Pokud někdo má doopravdy smýšlení v duchu marxismu a leninismu zůstane dál jeho propagátorem. Rozpuštěním KSM nám mohou a také si myslím že budou, vznikat další hnutí a budou získávat do svých řada další lidi, kteří žijí ve stylu co je zakázané, to nejvíce chutná. Pak tento problém může nabýt širšího rozměru a přinést dalekosáhlejší problémy.

Pochopitelně, že u antikomunistů a zejména těch nejradikálnějších, tato kauza nahrála k proklamování okamžitého zakázání Komunistické strany a nejlépe jejich pozavírání. To nehovořím o některých diskusních příspěvcích vyhlašující akci „Zastřel si svého komunistu“, což už hraničí s cynismem. Myslím si, že to není v tom názvu „Komunistická“, ale že je důležitý obsah a cíle této strany. V řadě demokratických státech není zakázána činnost komunistických stran, jenže ty hájí zájmy proletariátu, ale respektují vládní demokracii, respektují soukromé vlastnictví a zřekli se marxisticko-leninského učení.

Pokud by se zřekla Komunistická strana Čech a Moravy bolševických ideálů veřejně, pokud by se transformovala v moderní demokratickou stranu, pokud by respektovala základní principy demokracie ve všech směrech, tak nevidím důvody k jejího rušení. Jenže dosavadní vývoj a poslední události tomu bohužel nenasvědčují. Je však dobrým znamením že se o věcech začíná více diskutovat, že to mnohé lidi vytrhlo z letargie, že si uvědomili nebezpečí, které tu začíná vznikat a tak každá debata k tomuto tématu je velmi prospěšná. A parlamentní orgány by měli zaujmout zásadní stanovisko a přijmout odpovídající zákony.Jen politický tlak pohne tuto nedořešenou otázku k nějakému konečnému výsledku.

Bez něj budeme jen stále přešlapovat na místě, řešit a hasit problémy na poslední chvíli a někdy možná i s nešťastným závěrem. Zpracujme skutečně přehled dějinných událostí Československa od 2. světové války po listopad, vysvětlujme, učme, veďme již děti od základních škol, aby pochopili období totalitního režimu a dokázali se v něm v budoucnosti orientovat,než jim to vysvětlí někdo po svém, třeba KSM.

Autor: Václav Šmíd | sobota 22.3.2008 0:59 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1061x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Hyenismus kolem nás

30.3.2008 v 20:27 | Karma: 18,98

Václav Šmíd

Co s cikánskou komunou

27.3.2008 v 11:03 | Karma: 31,71

Václav Šmíd

Radar není okupace ?

18.3.2008 v 21:31 | Karma: 16,28

Václav Šmíd

Já a on nebo Já a já

12.3.2008 v 22:35 | Karma: 11,54

Václav Šmíd

Blesk z AHA-Klaus má milenku

11.3.2008 v 18:14 | Karma: 15,46
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik