Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravicová politika vytváří lékařskou šlechtu

K napsání tohoto článku mě vedla diskuse k poslednímu mému blogu s názvem: Vládní koalice-nenastal čas na referendum? Zároveň se omlouvám všem slušným lékařům, kteří s naprostou samozřejmostí naplňují základní principy Hippokratovy přísahy.

Jen pro upřesnění vyjímám dva hlavní body z této přísahy :

 

Přísahám a volám Apollóna lékaře a Asképia a Hygieiu a Panakín a všechny bohy a bohyně za svědky, že budu tuto smlouvu a přísahu dle svých možností a dle svého svědomí dodržovat.

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

Regulační poplatky schválené naší vládou a uplatňované v praxi od 1.1.2008 měli za cíl, stejně jako v ostatních zemích EU, snížit zbytečné čerpání zdravotní péče.K tomu byl přijata změna zákona č.48/1997 Sb.o veřejném zdravotním pojištění. Tento zákon považuji za nedokonalý, jeho výklad ze strany lékařů není jednotný, není naplňován a bohužel i v některých případech lékaři zneužíván.

Jak jsem již ve svém předcházejícím článku popisoval, že za každou návštěvu, kdy byla pouze aplikován lék formou injekce zdravotní sestrou, zaplatila 30,-Kč. Tyto případy, stejně jako tomuto podobné, zákon nevysvětluje a je jen na zvážení a kodexu lékaře, zda vybírat regulační poplatky, či nikoliv. Je již z diskuse zřejmé, že některý lékař je nevybírá, neboť pacienta ani neviděl a v jiném případě si o poplatek zdravotní setra bez okolků řekne.

Podle vyjádření mluvčího VZP pana Jiřího Roda /viz článek otištěný v Plzeňském deníku ze dne 17.3.2008/ na klientské lince přijali za měsíc více jak třináct tisíc stížností, z toho více jak jedna třetina se týkala oprávněnosti vyžádaného poplatku.

Jenže pojišťovna, dle vyjádření mluvčího, může pouze informovat klienty obecným vysvětlením principů vybírání poplatků, nemůže vynést soud na základě jednostranné informace. Čímž je vlastně lékař chráněn, protože zde půjde jen tvrzení proti tvrzení. Kolik ale ve skutečnosti existuje nespokojených pacientů, kteří zaplatí a nechají věc ladem, protože odvolání stejně není.

Jako vrchol pak považuji tu skutečnost, že lékař si pacienta v rámci „nutné“ léčby pozve na sobotu a v rámci pohotovosti je mu na místo 30,- Kč, účtováno 90,-Kč. Bohužel se nejedná o ojedinělé případy. Má pacient odmítnout tuto léčbu? Má pacient právo odvolání? Má pacient právo si vyhledat jiného seriózního lékaře? Odpověď jistě bude znít ano, ale proč si přidělávat další problémy, proč to má odnést pacient, osoba, občan tohoto státu, když Topolánkův kabinet dal lékařům možnost jak dobře se obohatit.

Jeden konkrétní případ za všechny : Moje známá měla problémy s hlasivkami, navštívila specialistu na ORL. Poprvé ji vyšetřil a aplikoval léčbu. Za tento zákrok zaplatila 30,-Kč s tím že je nutné v této léčbě pokračovat. Od prvého vyšetření absolvovala do dnešního dne celkem pět návštěv a zaplatila pouze za jedinou návštěvu dalších 30,-Kč. Dnes po vyšetření ji lékař pozval na středu /19.3./ s tím, že ji dal recept na lék, aby mu jej vyzvedla v lékárně v blízkosti jejího bydliště. Recept vystavil na její jméno, přestože je pro potřeby ordinace s tím, že doplatek na lék činí 17,-Kč. Regulační poplatek nebyl od známé vybrán a lékař ji oznámil, že tento lék potřebuje pro další léčbu pacientů.

Také jsem tomu nechtěl uvěřit, ale byl mě předložen skutečně vystavený recept oním lékařem. Vznést stížnost na lékaře jsem doporučil, jenže vžijme se do role pacienta, který se chce vyléčit .Má si stěžovat na specialistu a jak již bylo výše zmíněno, dovolání není nikde, neboť by to bylo opět tvrzení proti tvrzení? Lékař si to pochopitelně zdůvodní, že je to pro potřebu pacienta a přitom to používá jako vlastní materiál pro léčbu ostatních. Ale ten snad vyúčtovává pojišťovně? To mě připadá že za chvíli bychom si při popálenině nosili k lékaři vlastní desinfekci, vlastní obvazy a po operacích vlastní utišující prostředky.

Musím mě při tomto neetickém přístupu lékaře napadnout, že zda nám za chvíli podobní lékaři neodpustí regulační poplatky za nějakou protislužbu.

Dalším nepochopitelným faktem je, že lékař nevystavuje pacientovi doklad o zaplacení regulačního poplatku. To si má každý vést doma evidenci, kdy navštívil lékaře, kolik zaplatil jak za ošetření, kolik za pobyt v nemocnici a kolik na recepty. Jak ale zdůvodním v případě nesrovnalostí, že 25.ledna 2008 jsem u lékaře na pohotovosti zaplatil 90,-Kč za ambulantní ošetření a v lékařových záznamech tato platba nebude zanesena. Kdo má pravdu já a nebo lékař? Čímž mě to jen navádí, že se budeme zase pohybovat v korupčním prostředí.

Praktičtí lékaři uvádí, že na poplatcích do své kasy v průměru vyberou několik tisíc korun měsíčně - zhruba tři sta korun denně. Tvrdí, že díky regulaci mají více času na jednotlivé pacienty, kteří se rozhodnou za lékařské služby utrácet. Jenže tady se jedná o soukromou praxi a tak jako se hledí na podnikatele, jak si záměrně snižují základy daně, aby zaplatili méně na daních, tak se mě nechce věřit, že každý lékař přizná do koruny výběr regulačních poplatků. Jsme přeci v Čechách a český člověk dobře ví jak na to.

V neposlední řadě vidím zásadní nedostatek v zákoně, že VZP může pokutovat lékaře jen za to, že nevybere regulační poplatek, ale již nikoliv, když jej naopak vybere neoprávněně. Prostě zase další zákon pravicové vlády, který nechrání občany, ale přispěje k obohacení „některých praktických lékařů“. Stejně tak bych nerad se dočkal toho, aby po nějakém čase se nezjistilo, že poplatky jsou nedostačující. Tak nám je vláda zvýší, jako třeba koncesionářské poplatky, každým rokem o 20 až 30,-Kč.

Ještě jednou se tím omlouvám skutečně poctivým lékařům.

Ale na druhé straně přinesl tento zákon jedno velké pozitivum, odteď nám již jistě nebudou lékaři hrozit stávkou za nízké mzdy a ODS má jisté své další potencionální voliče.

 

Autor: Václav Šmíd | pondělí 17.3.2008 22:37 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1341x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

7.4.2008 v 23:50 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Otevřený dopis profesoru MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc

Vážený pane profesore, vždy jsem si vážil lidí, co něco umí, co něco dokáží a proslaví náš stát v celém světě. Prostě lidí, kteří jsou skutečnými kapacitami ve svém oboru a jedno jestli se jedná o lékařství, fyziku a nebo o sport

6.4.2008 v 23:27 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

RADAR BUDE, a už držte (hub) ústa

Včera došlo k předložení návrhu smlouvy mezi ČR a USA na summitu NATO v Bukurešti a Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Takže náš ministr zahraničních věcí, hrabě Schwarzenberg, si mohl hrdě potřást stiskem ruky s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou Tím se zdá, že je definitivně o umístění radaru v Brdech rozhodnuto.

4.4.2008 v 17:35 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

O člověku, který si zaslouží úctu a obdiv

Dnešní blog bych rád věnoval člověku, který včera 31. března oslavil v plné síle a vitalitě své osmdesáté narozeniny. O člověku, který se stal živoucí legendou, který během svého života dosáhl nespočet úspěchů, získal řadu ocenění, překonal řadu rekordů a zůstane vzorem i pro příští generace.

1.4.2008 v 15:25 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Sport

Václav Šmíd

Pane Topolánku-ukáži Vám vztyčený prostředníček

Tak tohle vzkázali účastníci čtvrteční diskuse v obci Míšov, kde se ve čtvrtek minulého týdne konalo setkání s panem Kvalňou a dalšími odborníky ohledně umístění radaru v Brdském vojenském prostoru. Radar zde umístěný bude stát necelé dva kilometry od této obce. Jak tento vzkaz kontrastuje se zvednutým palcem pana Topolánka, který dnes již prohlašuje, že podepsání smlouvy se Spojenými státy již nic nestojí v cestě. Je jen nutné určit místo jejího slavnostního podpisu, čož by se mělo dojednat na summitu NATO, který se koná v dubnu v Bukurešti.

31.3.2008 v 18:34 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik