Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek v Sýrii – Paroubek terorista?

Jako blesk z čistého nebe proběhla zpráva o návštěvě Jiřího Paroubka s jeho manželkou a místopředsedou poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem do Sýrie, tedy do země, která je na indexu jako země s vládnoucím diktátorským režimem a podporující mezinárodní terorismus. Až později se na webu sociální demokracie objevila zpráva, že tato cesta má za cíl zlepšit ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a zeměmi Blízkého východu. Dle vyjádření Jiřího Paroubka, byla tato cesta oficiálně projednána s ministerstvem zahraničí a jednání jsou vedena v tendencích oficiální české politiky vůči Sýrii.

Je to náhoda, že předseda vlády jedná v USA oficiálně o umístění radaru a ČSSD s čelními představiteli státní zprávy a parlamentu, ale i se zástupci Arabské socialistické strany Baas, která podporuje terorismus? Zřejmě tato cesta přispěje k dalšímu prohlubování vzájemné nenávisti a řevnivosti našich dvou nejsilnějších politických stran ČSSD a ODS. Bude to bráno jako podraz na Topolánka, který právě jedná v Bílém domě o tolik diskutovaném umístění radaru na našem území. Nemůžeme se přeci rozhádat hodného „strýčka“ z Bílého domu a našeho spojence, když je znám postoj USA a jejich snaha o mezinárodní izolaci Sýrie pro podporu terorismu a obviňuje ji z podílu na destabilizaci demokraticky zvolené vlády v Libanononu.

Přitom ani v USA není jednota názoru a izolaci Sýrie a v loňském roce navštívila předsedkyně dolní komory Kongresu USA Nancy Pelosiová Sýrii a jednala s představiteli vlády a presidentem Sýrie Bašadem Asadem, za což sklidila ostrou kritiku Ceorga Bushe a podkopávání politické orientace USA vůči Sýrii. Pelosiová naopak označila svoji cestu za diplomatické vítězství a vyjádřila naději na obnovení ztracené důvěry mezi Damaškem a Washingtonem a poukázala na to, že Sýrii již navštívili i republikánští členové kongresu.

Ani jednotný postoj vůči Sýrii nemá Evropská Unie.

Proti postupu ČSSD se ostře ohradila europoslankyně Jana Hybášková, která označila navazování styků s diktátorskou stranou za nepřípustné a že tím dává Paroubek naději, že v Evropě může mít jejich režim tu a tam otevřené dveře. Myslím si, že rozvíjení vztahů mezi jednotlivými státy a ekonomická spolupráce není možná bez jednání s vládnoucí stranou. Nedovedu si představit, že by třeba Makedonie přijela jednat o spolupráci a podepisovat smlouvy s naší vládou a jednala by jen se stranou Zelených. To asi dost dobře nejde.

A tak vyvstává otázka s kým jednali delegace Evropské unie při dřívějších návštěvách v Sýrii,když názor a postoj některých států vůči této zemi je znám. V loňském roce vedoucí delegace EU Frank Hesske prohlásil, že jeho země hodlá pokračovat v započatém procesu euro-středomořského vztahu, který byl spuštěn už v roce 1995 a že je nutno v rámci tohoto procesu rozvíjet vzájemné vztahy mezi EU a Sýrií, které mohou být prospěšné pro obě strany a naznačil i možnost vytvoření investic do tohoto vztahu.

Terorismus je zlo, proti kterému je nutno bojovat všemi možnými prostředky, je to obrovská hrozba, jelikož jejich útoky jsou zaměřeny na civilní sektor za účelem získání politické moci, nezávislosti či osvobození z nadvlády, získání samostatnosti a nebo připojení se k jinému státu. S tím asi souhlasí každý rozumný člověk a různé spekulace o navazování vztahů Paroubka s terorismem se mě zdá až příliš přitažené za vlasy. Stejně tak různé spekulace o možném ohrožení důvěryhodnosti naší země vůči NATO a ohrožení bezpečnostních zájmů našeho státu. A tady nezbývá než znovu připomenout a pozastavit se zda Nancy Poloniová taky neohrozila bezpečnost USA. Stejně tak mohou oponenti spekulovat, že umístění radaru na našem území více ohrozí bezpečnost našeho státu a jestliže jsme se zatím, říkám bohudík zatím, nestali terčem teroristických útoků, tak nyní na jejich indexu se dostaneme na čelní místa.

Jiří Paroubek už dříve uvedl, že Sýrie musí být součástí jakéhokoli mírového procesu a s tím nelze než souhlasit a proto musí jednat s vládnoucí stranou. Na květen do Sýrie je přeci plánována cesta ministra financí pana Kalouska. A ten bude jednat tam s kým? S výběrčí na veřejných záchodcích o financích. Předpokládám že na úrovni vlády a vládnoucí strany. Tady se spíše přikláním k názoru, že pan Paroubek předběhl vládnoucí stranu ODS a začal jednat o spolupráci dříve a zároveň v době návštěvy pana Topolánka v USA a to je jim trnem v oku.

Taky mě jasně přesvědčují jak je politický boj hnusný, za vším vidíme jen úskoky, podrazy a spekulace. Nezastávám se pana Paroubka a ani nejsem jeho volič, ale čas ukáže jaký byl skutečný smysl jeho cesty, co se mu podařilo dojednat a zda byla ohrožena naše bezpečnost.

Zároveň i pan Paroubek informoval o plánované příští cestě do Izraele, tedy země která je se Sýrií v konfliktu a především jejich spor o Golandské území. Tak to mě nějak nedává smysl, když na jedné straně jedná s teroristy a ohrožuje bezpečnost státu a pak chce jednat s protivníkem. To si fakt tady někdo myslí, že Proubek je stoupenec teroristů? Kam až jsme schopni v úsudcích zajít to nechápu

Autor: Václav Šmíd | čtvrtek 28.2.2008 10:08 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

7.4.2008 v 23:50 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Otevřený dopis profesoru MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc

Vážený pane profesore, vždy jsem si vážil lidí, co něco umí, co něco dokáží a proslaví náš stát v celém světě. Prostě lidí, kteří jsou skutečnými kapacitami ve svém oboru a jedno jestli se jedná o lékařství, fyziku a nebo o sport

6.4.2008 v 23:27 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

RADAR BUDE, a už držte (hub) ústa

Včera došlo k předložení návrhu smlouvy mezi ČR a USA na summitu NATO v Bukurešti a Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Takže náš ministr zahraničních věcí, hrabě Schwarzenberg, si mohl hrdě potřást stiskem ruky s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou Tím se zdá, že je definitivně o umístění radaru v Brdech rozhodnuto.

4.4.2008 v 17:35 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

O člověku, který si zaslouží úctu a obdiv

Dnešní blog bych rád věnoval člověku, který včera 31. března oslavil v plné síle a vitalitě své osmdesáté narozeniny. O člověku, který se stal živoucí legendou, který během svého života dosáhl nespočet úspěchů, získal řadu ocenění, překonal řadu rekordů a zůstane vzorem i pro příští generace.

1.4.2008 v 15:25 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Sport

Václav Šmíd

Pane Topolánku-ukáži Vám vztyčený prostředníček

Tak tohle vzkázali účastníci čtvrteční diskuse v obci Míšov, kde se ve čtvrtek minulého týdne konalo setkání s panem Kvalňou a dalšími odborníky ohledně umístění radaru v Brdském vojenském prostoru. Radar zde umístěný bude stát necelé dva kilometry od této obce. Jak tento vzkaz kontrastuje se zvednutým palcem pana Topolánka, který dnes již prohlašuje, že podepsání smlouvy se Spojenými státy již nic nestojí v cestě. Je jen nutné určit místo jejího slavnostního podpisu, čož by se mělo dojednat na summitu NATO, který se koná v dubnu v Bukurešti.

31.3.2008 v 18:34 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik