Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ty jsi vůl a Ty debil, Ty jsi kráva a Ty hovado

Bývaly doby, kdy se člověk jako žáček základní školy tyto nadávky naučil a používal je běžně ve svém dětském slovníku při různých hrách, hádkách a rvačkách. Byl to takový pocit vítězství, kdy jsem to protivníkovi hezky nandal a kdy jsem mu hrdě od plic vynadal. Průšvih nastal, když to zaslechla maminka, tak to končilo přednáškou o správnosti českého jazyka a k tomu většinou, jako přídavek, bylo pár ran rákoskou na prodloužená záda. Pokud nějakou vulgární nadávku zaslechl někdo z učitelského sboru, tak následovala poznámka do Žákovské knížky a většinou trest opsat 100 x – Nemám používat sprostá a hanlivá slova a nadávat spolužákům. Doma pak od rodičů následovala další výchovná lekce.

S rostoucím věkem a s dospělostí u každého slušného člověka, tyto slova z běžné hovorové češtiny postupně vymizela a když si někdy ulevil nějakým tím jadrnějším výrazem, tak potichu, někde v ústraní a nebo v kruhu rodinném, či s přáteli. Ovšem někdy nám přeci jen na veřejnosti nějaké vulgární slůvko z úst vypadlo, třeba když se při zatloukání hřebíku člověk klepl kladívkem do prstů, tak se ihned slušně omluvil alespoň slůvkem - pardon.

Tento kredit kultivovanosti projevu každého jednotlivce se změnami v naší společnosti, kdy se totalitní společnost postupně přetváří v humanitní demokratickou společnost a kdy se monolog jedné vládnoucí strany mění v dialog celé společnosti, by měl být součástí jeho morální vyspělosti a mravnosti.Bohužel ještě nejsme na vedení tohoto svobodného a tvořivého dialogu připraveni, musíme se jej učit. Není to cesta snadná, neboť z historického hlediska našeho národa, kdy kromě dvaceti let 1.České republiky, jsme od dob feudalismu byli v područí někoho jiného, kdy nám někdo určoval směr a největší škody na morálce lidí napáchali totalitní systémy nacismu a bolševismu.

Co je to vlastně tvořivý dialog? Je to systém forem a nástrojů a řečnických dovedností pro hledání společných cílů a postupů ke kterým míříme, ať v rozvoji politické, ekonomické a kulturní vyspělosti našeho národa. Základním prvkem a.principem vedení dialogu by mělo být společné hledání cesty, respektování názorů a postojů oponenta a vzájemná úcta, ohleduplnost a slušnost.

Stačí se jen podívat na tomto webu na diskusi k jednotlivým článkům, kde právě slušnost a úcta dostává největší podpásové rány a vypovídá o vyspělosti národa, jeho slušnosti a inteligenci. Nikdo z nás jistě netouží po dobách, kdy si člověk nemohl říct ani v hospodě u piva svůj názor a říct o čelním komunistickém pohlavárovi jenom to, že je hloupý, tak si řekl o jízdenku do vězení.

Vážme si toho, že je svoboda projevu, že svobodně můžeme rozhodovat o sobě a o společnosti, ale nepleťme si svobodu projevu s vulgarismem.

Proto mě zaráží, kam až jsme schopni v diskusi zajít, jaká sprostá a urážlivá slova dovede řada diskutujících napsat. Jak okamžitě někteří reaguj na slušný příspěvek, který není naším názorem, těmi nejhrubšími urážkami a posíláním do patřičných míst. Jak znevažujeme a urážíme naše čelní představitele, včetně pana presidenta. I když se mě nelíbí jako president, i když bych chtěl třeba na hradě jinou osobnost, ale byl zvolen, tak volbu respektuji a neurážím jej těmi nejhnusnějšími slovy a nadávkami. Co však považuji za naprostou degradaci úsudku a myšlení lidí je srovnávat je s nacisty, Hitlerem, Stalinem a STB. Napadá mě jedině to, že zde píší lidé v pubertálním věku, kteří o těchto systémech absolutní moci nic neví a nebo lidé, kterým tyto urážky a vulgárnosti dělají dobře a je to pro ně určitá forma recese, byť velmi ubohá. Slušný a normálně uvažující člověk by tohle v životě nemohl ani vypustit z úst a natož napsat jako svůj názor.

Jenže co chceme od národa, když sami naši zákonodárci a přestavitelé používají ve svém řečnickém slovníku urážky a nadávky. Skutečný mistr v této rétorice by Miloš Zeman, ale i jiní si s ním v mnohém nezadají, viz Topolánkův výrok o hovadu se stropem a jeho ostrá názorová výměna s Rathem, Langrovo slova o zadní části těla a v neposlední řadě Bursíkovo textová zpráva omylem zaslaná osobě, o které se vyjadřuje jako o… – viz obrázek. Co však nechápu je názor jazykovědců, kterým se tato ostrá rétorika líbí. Měl by pan Kraus stanovit, kde končí únosná mez vyjadřování se našeho politika a kde začíná vulgarismus.

Jestliže toto nestanovíme a sami politici tohle nebudou respektovat, tak se může diskusní pořad pana Moravce na ČT 1 změnit na modelovou ukázku sprostot, urážek a vulgarismů v českém jazyce. Pak by se asi tento pořad musel přesunout v jiný vysílací čas do pozdních nočních hodin. Nemůžeme přeci kazit naše děti.

 

Autor: Václav Šmíd | úterý 26.2.2008 11:05 | karma článku: 21,70 | přečteno: 2721x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

7.4.2008 v 23:50 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Otevřený dopis profesoru MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc

Vážený pane profesore, vždy jsem si vážil lidí, co něco umí, co něco dokáží a proslaví náš stát v celém světě. Prostě lidí, kteří jsou skutečnými kapacitami ve svém oboru a jedno jestli se jedná o lékařství, fyziku a nebo o sport

6.4.2008 v 23:27 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

RADAR BUDE, a už držte (hub) ústa

Včera došlo k předložení návrhu smlouvy mezi ČR a USA na summitu NATO v Bukurešti a Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Takže náš ministr zahraničních věcí, hrabě Schwarzenberg, si mohl hrdě potřást stiskem ruky s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou Tím se zdá, že je definitivně o umístění radaru v Brdech rozhodnuto.

4.4.2008 v 17:35 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

O člověku, který si zaslouží úctu a obdiv

Dnešní blog bych rád věnoval člověku, který včera 31. března oslavil v plné síle a vitalitě své osmdesáté narozeniny. O člověku, který se stal živoucí legendou, který během svého života dosáhl nespočet úspěchů, získal řadu ocenění, překonal řadu rekordů a zůstane vzorem i pro příští generace.

1.4.2008 v 15:25 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Sport

Václav Šmíd

Pane Topolánku-ukáži Vám vztyčený prostředníček

Tak tohle vzkázali účastníci čtvrteční diskuse v obci Míšov, kde se ve čtvrtek minulého týdne konalo setkání s panem Kvalňou a dalšími odborníky ohledně umístění radaru v Brdském vojenském prostoru. Radar zde umístěný bude stát necelé dva kilometry od této obce. Jak tento vzkaz kontrastuje se zvednutým palcem pana Topolánka, který dnes již prohlašuje, že podepsání smlouvy se Spojenými státy již nic nestojí v cestě. Je jen nutné určit místo jejího slavnostního podpisu, čož by se mělo dojednat na summitu NATO, který se koná v dubnu v Bukurešti.

31.3.2008 v 18:34 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik